TOP-6.1.1-16-BC1-2017-00001 Ipari parkok, iparterületek fejlesztése – Csanádapácai úti és Kétegyházi úti ipari terület infrastrukturális fejlesztése

 
Kedvezményezett neve: BÉKÉSCSABA MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
Projekt lebonyolítója:  Békéscsabai Városfejlesztési Nonprofit Kft.
Projekt címe: Ipari parkok, iparterületek fejlesztése – Csanádapácai úti és Kétegyházi úti ipari terület infrastrukturális fejlesztése
Megítélt összeg:  818.000.000,- Ft
Támogatás aránya:  100%
Projekt tartalmának bemutatása:   A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program a belső erőforrásokra épülő, gazdaságélénkítő és foglalkoztatás-ösztönző térségi és helyi gazdaságfejlesztés fő színtere. Stratégiai célja az ehhez szükséges helyi feltételek biztosítása, illetve a helyi gazdaságfejlesztéshez szükséges önkormányzati, üzleti infrastrukturális háttér és szolgáltatások fejlesztésének támogatása. Az üzleti infrastruktúra részeként kiemelt célterület a helyi ellátáshoz kapcsolódó önkormányzati infrastrukturális feltételek megteremtése a helyi vállalkozók megerősítése és a foglalkoztatás bővítése céljából.

 

A fejlesztés két területegysége a 4432-es jelzésű Békéscsaba-Makó összekötő út mellett elterülő 15,8427 ha-os Csanádapácai úti iparterületen és a 44153-es számú Békéscsaba bekötő útról elérhető 4,5948 ha nagyságú Kétegyházi úti iparterületen helyezkedik el. A két egységnek eltérők az adottságai, ez az infrastruktúra kialakítás műszaki megoldásain és ezek költségvonzatán egyaránt tükröződik.

 

A Csanádapácai úti iparterületen megvalósuló infrastrukturális fejlesztések:

Közúti infrastruktúra fejlesztés mintegy 1112 fm hosszan, ivóvíz ellátás kialakítása, szennyvízhálózat kialakítása, csapadékvíz elvezetés kiépítése. Gázhálózat kialakítása 1121 m hosszan fog megtörténni. Villamos áram a tervek szerint mintegy 4500 m hosszúságban egy 20 kV-os földkábeles körvezetékhálózat kerül kialakításra, illetve egy BHTR 20/1000 (Galaxi) típusú transzformátorállomás. A Csanádapácai úti iparterület közvilágítását összesen 38 db 69W teljesítményű LED lámpatest fogja biztosítani. Hírközlési hálózat esetében alapberuházás kerül végrehajtásra.

 

A Kétegyházi úti iparterületen megvalósuló infrastrukturális fejlesztések:

Közúti infrastruktúra fejlesztés mintegy 401 fm hosszan, ivóvíz ellátás kialakítása, szennyvízhálózat kialakítása, csapadékvíz elvezetés kiépítése. A Kétegyházi úti iparterületen szintén új földkábeles hálózat kerül kialakításra. Hírközlési hálózat esetében alapberuházás kerül végrehajtásra.

 

A fejlesztések közvetve számos munkahelyet teremtenek, amely segíti a település és a térség munkaerő tartalékjának (inaktívak, munkanélküliek) kiaknázását, valamint a közmunkaprogramban résztvevők versenyszférába történő visszavezetésére is pozitív hatással lesz. A növekvő munkaerőigény helyben tarthatja és visszacsábíthatja a településre a képzett fiatalokat.

 

A fejlesztés fő célcsoportjait a helyi vállalkozások, továbbá a jelenleg térségben működő – elsősorban feldolgozóipari – vállalatokhoz kapcsolódó tevékenységet folytató gazdasági szervezetek képezik. A projekt fizikai befejezését követően az önkormányzat értékesíteni fogja a kijelölt iparterületeket.

Projekt tervezett befejezési dátuma:  2020. december 31.
Projekt azonosító száma:  TOP-6.1.1-16-BC1-2017-00001