TOP-6.5.1-16-BC1-2017-00001
A Békéscsabai Jókai Színház és egyéb önkormányzati épületek energetikai fejlesztése

 

 
Kedvezményezett neve: BÉKÉSCSABA MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
Projekt lebonyolítója: Békéscsabai Városfejlesztési Nonprofit Kft.
Projekt címe: A Békéscsabai Jókai Színház és egyéb önkormányzati épületek energetikai fejlesztése
Szerződött támogatás összege:  250 499 998 Ft
Támogatás mértéke: 100 %
A projekt célja: 

Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata a tulajdonában lévő  épületek energiahatékonyságát célzó felújítása és fejlesztése által hozzájárul a fosszilis energiahordozókból származó üvegházhatású gázok (ÜHG) kibocsátásának csökkentéséhez.
A projekt megvalósításával hozzájárul az alacsony szén-dioxid kibocsátású gazdaság céljának eléréséhez, valamint a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) stratégiai céljának megvalósításához: az alacsony szén-dioxid kibocsátású gazdaságra való áttérésre.


A Békéscsabai Jókai Színház épülete :
A városközpontban lévő ingatlanon, zártsorú beépítésű (Békéscsaba, Andrássy út 1. szám, hrsz.: 3904), balról az Ibsen-házzal, jobbról az egykori Fiume szállodával szomszédos.  Az épület ekletikus stílusban 1877-1879 között épült, azóta többször lett átalakítva, felújítva, bővítve. Előszőr 1912-1913 között került átalakítva és bővítve.
A Békéscsabai Jókai Színház épülete műemlék védettség alatt áll.
Az épületre 20 kVA inverter teljesítményű megújuló energia hasznosító rendszer kiépítése történt. Napelem modulok a meglévő acéllemez borítású magastetőre kerültek.

Békéscsaba, Pásztor utca 66. szám (hrsz.:1772/8) alatti épület:
Az épület Békéscsaba Lencsési városrészén található, 1970-es években épült, „H” alaprajzú, szabadon álló, lapostetős épület.
Az épületre  6 kVA inverter teljesítményű megújuló energia hasznosító rendszer kiépítése történt. Napelem modulok a meglévő lapostetőre kerültek.

Békéscsaba, Szegfű utca 87-89.szám (hrsz.: 7088) alatti épület:
Az épület Békéscsaba Jamina városrészén található, 1970-es években épült, „H” alaprajzú, szabadon álló, magastetős épület.
Az épületre 5 kVA inverter teljesítményű megújuló energia hasznosító rendszer kiépítése történt. Napelem modulok a meglévő magastetőre kerülnek.

Békéscsaba, Széchenyi utca 4. szám (hrsz.:3922/1) alatti épület:
Az épület Békéscsaba belvárosában található, az épület elődje (Ifjúsági Ház) az 1960-es években épült, a jelenlegi épületet 2013. évben adták át, szabadon álló, az épület lapostetővel.
Az épületre 50 kVA inverter teljesítményű megújuló energia hasznosító rendszer kiépítése történt. Napelem modulok az épület Multifunkcionális tér tetőszerkezetére kerültek.

Békéscsaba, Lencsési út 85. szám (hrsz.: 1703) alatti épület:
Az épület Békéscsaba Lencsési városrészén található, 1990-es évek végén, 2000-es évek elején épült, szabadon álló, magastetős épület.
Az épületre 50 kVA inverter teljesítményű megújuló energia hasznosító rendszer kiépítése történt. Napelem modulok a meglévő magastetőre kerültek.

Békéscsaba, Ady Endre utca 30-34.szám (hrsz.: 1245) alatti épület:
Az épület Békéscsaba északkeleti városrészén található, 1990-es években épült, szabadon álló, magastetős épület.
Az épületre 50 kVA inverter teljesítményű megújuló energia hasznosító rendszer kiépítése történt. Napelem modulok a meglévő magastetőre kerültek.

Békéscsaba, Gyulai út 53-57. szám (hrsz.:1493/13) alatti épület:
Az épület Békéscsaba Gyulára vezető út mellett található, 1970-es években épült, lapostetős épület.
Az épületre 50 kVA inverter teljesítményű megújuló energia hasznosító rendszer kiépítése történt. Napelem modulok a meglévő lapostetőre kerültek.

Békéscsaba, Gyár utca 16. szám (hrsz.:10709/1) alatti épület:
A hajléktalanok ellátás céljából 2017. évben került a lakókonténer telepítve.
Az épületre 8 kVA inverter teljesítményű megújuló energia hasznosító rendszer kiépítése történt. Napelem modulok a meglévő konténerek tetejére kerültek.

Békéscsaba, Trefort utca 2. szám (hrsz.:3261/3) alatti épület:
Békéscsabai Gyermekélelmezési Intézmény működik, Az épület Békéscsaba belvárosában található, 1980-es években épült, lapostetős épület.
Az épületre 20 kVA inverter teljesítményű megújuló energia hasznosító rendszer kiépítése történt. Napelem modulok a meglévő lapostetőre kerültek. Megvalósult a homlokzat és a zárófödém utólagos hőszigetelése, korszerűsítésre került az épületrész központi fűtése és szellőzőrendszere.

Békéscsaba, Bartók Béla út 24. szám (hrsz.: 2848) alatti épület:
Az épület Békéscsaba belvárosában található, 1970-es években épült, „L” alaprajzú, utcai telekhatáron álló, magastetős épület.
Az épületre 12,5 kVA inverter teljesítményű megújuló energia hasznosító rendszer kiépítése történt. Napelem modulok a meglévő magastetőre kerültek.

A projekt kedvezményezttje Békéscsab Megyei Jogú Város Önkormányzata, a tervezés során a projektarányos akadálymentesítés követelményeinek meg kívánt felelni, ezért rehabilitációs szakmérnököt is bevontak a munkálatokba.

Egyéb:
Létesítmények nem tartalmaz szórt azbesztet, amennyiben a kivitelezés során mégis találtunk szórt azbesztet vállaltuk az azbesztmentesítést. A szórt azbesztet szakszerűen eltávolítottuk és azt megsemmisítés céljából, hatósági engedéllyel rendelkező befogadó telephelyre szállítottuk. A környezetvédelmi és esélyegyenlőségi jogszabályokat a tervezéskor és a megvalósítás során is maradéktalanul betartjottuk. A beruházás nem kirekesztő egyetlen társadalmi csoport számára sem. A projekt eredményeként a létesítmény energiaigénye- és ennek következtében a ÜHG – kibocsátása is csökkent, a projekt környezetének ökológiai állapotára és a vizek állapotára kockázat nem lesz, valamint klímakockázati tényezője sem lesz. A beavatkozások tervezésekor és megvalósítása során is a technológia semlegesség volt irányadó. Kedvezményeztt vállalta a projekt 5 éves fenntartási kötelezettségét.

A projekt leírása:  Várható eredmények:

A megújuló energiaforrásból előállított energiamennyiség, GJ/év: 1.085,67
A megújuló energiaforrásból előállított energiamennyiség, PJ/év: 0,00108567
Megújuló energiaforrások: A megújuló energia-termelés további kapacitása, MW: 0,27
Energiahatékonysági fejlesztések által elért primer energiafelhasználás csökkenés, GJ/év: 0
Energiahatékonysági fejlesztések által elért primer energiafelhasználás csökkenés, PJ/év: 0
Energiahatékonyság: 753.940,00
Üvegházhatást okozó gázok csökkentése: az üvegházhatású gázok becsült éves csökkenése,
t: 281,91
Város területeken épített vagy renovált köz- vagy kereskedelmi épületek, m2: 497,48

Projekt tervezett befejezési dátuma: 2022. március 31.
Projekt azonosító száma: TOP-6.5.1-16-BC1-2017-00001