TOP-6.5.1-16-BC1-2017-00001
A Békéscsabai Jókai Színház és egyéb önkormányzati épületek energetikai fejlesztése

 

 
Kedvezményezett neve: BÉKÉSCSABA MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
Projekt lebonyolítója: Békéscsabai Városfejlesztési Nonprofit Kft.
Projekt címe: A Békéscsabai Jókai Színház és egyéb önkormányzati épületek energetikai fejlesztése
Szerződött támogatás összege:  250 499 998 Ft
Támogatás mértéke: 100 %
A projekt célja: 

Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata a tulajdonában lévő  épületek energiahatékonyságát célzó felújítása és fejlesztése által hozzájárul a fosszilis energiahordozókból származó üvegházhatású gázok (ÜHG) kibocsátásának csökkentéséhez.
A projekt megvalósításával hozzájárul az alacsony szén-dioxid kibocsátású gazdaság céljának eléréséhez, valamint a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) stratégiai céljának megvalósításához: az alacsony szén-dioxid kibocsátású gazdaságra való áttérésre.


A Békéscsabai Jókai Színház épülete :

A városközpontban lévő ingatlanon, zártsorú beépítésű (Békéscsaba, Andrássy út 1. szám, hrsz.: 3904), balról az Ibsen-házzal, jobbról az egykori Fiume szállodával szomszédos.  Az épület ekletikus stílusban 1877-1879 között épült, azóta többször lett átalakítva, felújítva, bővítve. Előszőr 1912-1913 között került átalakítva és bővítve.
A Békéscsabai Jókai Színház épülete műemlék védettség alatt áll.

Tervezett állapot:

Az épületre 20 kVA inverter teljesítményű megújuló energia hasznosító rendszer kiépítését tervezzük. Napelem modulok a meglévő acéllemez borítású magastetőre kerülnek.

Békéscsaba, Pásztor utca 66. szám (hrsz.:1772/8) alatti épület:

Az épület Békéscsaba Lencsési városrészén található, 1970-es években épült, „H” alaprajzú, szabadon álló, lapostetős épület.

Tervezett állapot:

Az épületre 6 kVA inverter teljesítményű megújuló energia hasznosító rendszer kiépítését tervezzük. Napelem modulok a meglévő lapostetőre kerülnek.

Békéscsaba, Szegfű utca 87-89.szám (hrsz.: 7088) alatti épület:

Az épület Békéscsaba Jamina városrészén található, 1970-es években épült, „H” alaprajzú, szabadon álló, magastetős épület.

Tervezett állapot:

Az épületre 5 kVA inverter teljesítményű megújuló energia hasznosító rendszer kiépítését tervezzük. Napelem modulok a meglévő magastetőre kerülnek.

Békéscsaba, Széchenyi utca 4. szám (hrsz.:3922/1) alatti épület:

Az épület Békéscsaba belvárosában található, az épület elődje (Ifjúsági Ház) az 1960-es években épült, a jelenlegi épületet 2013. évben adták át, szabadon álló, az épület lapostetővel és alacsony hajlásszögű korcolt lemeztetővel rendelkezik.

Tervezett állapot:

Az épületre 50 kVA inverter teljesítményű megújuló energia hasznosító rendszer kiépítését tervezzük. Napelem modulok az épület Multifunkcionális tér tetőszerkezetére kerülnek.

Békéscsaba, Lencsési út 85. szám (hrsz.: 1703) alatti épület:

Az épület Békéscsaba Lencsési városrészén található, 1990-es évek végén, 2000-es évek elején épült, szabadon álló, magastetős épület.

Tervezett állapot:

Az épületre 50 kVA inverter teljesítményű megújuló energia hasznosító rendszer kiépítését tervezzük. Napelem modulok a meglévő magastetőre kerülnek.

Békéscsaba, Ady Endre utca 30-34.szám (hrsz.: 1245) alatti épület:

Az épület Békéscsaba északkeleti városrészén található, 1990-es években épült, szabadon álló, magastetős épület.

Tervezett állapot:

Az épületre 50 kVA inverter teljesítményű megújuló energia hasznosító rendszer kiépítését tervezzük. Napelem modulok a meglévő magastetőre kerülnek.

Békéscsaba, Gyulai út 53-57. szám (hrsz.:1493/13) alatti épület:

Az épület Békéscsaba Gyulára vezető út mellett található, 1970-es években épült, lapostetős épület.

Tervezett állapot:

Az épületre 50 kVA inverter teljesítményű megújuló energia hasznosító rendszer kiépítését tervezzük. Napelem modulok a meglévő lapostetőre kerülnek.

Békéscsaba, Gyár utca 16. szám (hrsz.:10709/1) alatti épület:

A hajléktalanok ellátás céljából 2017. évben kerültek a lakókonténer telepítve.

Tervezett állapot:

Az épületre 8 kVA inverter teljesítményű megújuló energia hasznosító rendszer kiépítését tervezzük. Napelem modulok a meglévő konténerek tetejére kerülnek.

Békéscsaba, Trefort utca 2. szám (hrsz.:3261/3) alatti épület:

Békéscsabai Gyermekélelmezési Intézmény működik, Az épület Békéscsaba belvárosában található, 1980-es években épült, lapostetős épület.

Tervezett állapot:

Az épületre 20 kVA inverter teljesítményű megújuló energia hasznosító rendszer kiépítését tervezzük. Napelem modulok a meglévő lapostetőre kerülnek.

Békéscsaba, Bartók Béla út 24. szám (hrsz.: 2848) alatti épület:

Az épület Békéscsaba belvárosában található, 1970-es években épült, „L” alaprajzú, utcai telekhatáron álló, magastetős épület.

Tervezett állapot:

Az épületre 12,5 kVA inverter teljesítményű megújuló energia hasznosító rendszer kiépítését tervezzük. Napelem modulok a meglévő magastetőre kerülnek.

A projekt tervezése során a projektarányos akadálymentesítés követelményeinek meg kívánunk felelni, ezért rehabilitációs szakmérnököt is bevonunk a munkálatokba.

Egyéb:

Létesítmények nem tartalmaz szórt azbesztet, amennyiben a kivitelezés során mégis találunk szórt azbesztet vállaljuk az azbesztmentesítést. A szórt azbesztet szakszerűen eltávolítjuk és azt megsemmisítés céljából, hatósági engedéllyel rendelkező befogadó telephelyre szállítjuk. A tervezéskor és a megvalósítás során is a környezetvédelmi és esélyegyenlőségi jogszabályokat maradéktalanul betartjuk. A beruházás nem kirekesztő egyetlen társadalmi csoport számára sem. A projekt eredményeként a létesítmény energiaigénye csökken és ennek következtében a ÜHG – kibocsátása csökken, a projekt környezetének ökológiai állapotára és a vizek állapotára kockázat nem lesz, valamint a klímakockázati tényezője nem lesz. A beavatkozások tervezésekor a technológia semlegesség irányadók. Pályázó vállalja a projekt 5 éves fenntartási kötelezettségét.

A projekt leírása:  Várható eredmények:

A megújuló energiaforrásból előállított energiamennyiség, GJ/év: 1.085,67                                

A megújuló energiaforrásból előállított energiamennyiség, PJ/év: 0,00108567

Megújuló energiaforrások: A megújuló energia-termelés további kapacitása, MW: 0,27

Energiahatékonysági fejlesztések által elért primer energiafelhasználás csökkenés, GJ/év: 0

Energiahatékonysági fejlesztések által elért primer energiafelhasználás csökkenés, PJ/év: 0

Energiahatékonyság: 753.940,00

Üvegházhatást okozó gázok csökkentése: az üvegházhatású gázok becsült éves csökkenése, t: 281,91

Város területeken épített vagy renovált köz- vagy kereskedelmi épületek, m2: 497,48

Projekt tervezett befejezési dátuma: 2022. március 31.
Projekt azonosító száma: TOP-6.5.1-16-BC1-2017-00001