TOP-6.5.1-16-BC1-2017-00012
Békéscsaba, Árpád Gyógy- és Strandfürdő (Békéscsaba, Árpád sor 1.) “Jázmin Egészségcentrum” és Békéscsaba, Könyves utca 66. szám alatti önkormányzati épületek energetikai fejlesztése

 
Kedvezményezett neve: BÉKÉSCSABA MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
Projekt lebonyolítója:  Békéscsabai Városfejlesztési Nonprofit Kft.
Projekt címe:   Békéscsaba, Árpád Gyógy- és Strandfürdő (Békéscsaba, Árpád sor 1.) “Jázmin   Egészségcentrum” és     Békéscsaba, Könyves utca 66. szám alatti önkormányzati     épületek energetikai fejlesztése
Szerződött támogatás összege:  118 500 000,- Ft
Támogatás mértéke:  100 %
A projekt célja: A projektgazda Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata a fejlesztéssel elősegíti az intézmény hatékonyabb energiahasználatát, racionálisabb energiagazdálkodását. A tulajdonában lévő épület energiahatékonyságát célzó felújítása és fejlesztése által hozzá járul a fosszilis energiahordozókból származó üvegházhatásúgázok (ÜHG) kibocsátásának csökkentéséhez. A projekt megvalósításával hozzájárul az alacsony szén-dioxid kibocsátású gazdaság céljának eléréséhez, valamint a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) stratégiai céljának megvalósításához: az alacsony széndioxid-kibocsátású gazdaságra való áttérésre.
A projekt leírása: A Békéscsaba, Árpád sor 1. szám (hrsz.: 20) alatti épület:

Tervezet állapot: A zárófödém utólagos hőszigetelését, homlokzati nyílászárók cseréjét/korszerűsítését tervezzük. Megújuló energia hasznosító rendszer (HMKE) kiépítését tervezzük.

A projekt tervezése során a épületben projektarányos akadálymentesítés követelményeinek meg kívánunk felelni, ezért rehabilitációs szakmérnököt is bevonunk a munkálatokba.

A projekt megújuló energia hasznosító rendszer (HMKE) kiépítését tartalmazza.

A Békéscsaba, Könyves Kálmán utca 66. szám (hrsz.: 8654) alatti épület:

Tervezet állapot: A zárófödém utólagos hőszigetelését, homlokzat utólagos hőszigetelését, homlokzati nyílászárók cseréjét/korszerűsítését tervezzük. Épületben egy közös központi fűtésrendszer kiépítését tervezzük, lakáson ként fogyasztás méréssel. Megújuló energia hasznosító rendszer (HMKE) kiépítését tervezzük. A szociális bérlakás nem közszolgáltatást végző, közösségi célú funkciókat ellátó és/vagy ügyfélforgalmat lebonyolító épület kategóriájába tartozó létesítmény, ezért a projekt tervezése során az épületben projektarányos akadálymentesítést nem tervezünk megvalósítani.

A projekt megújuló energia hasznosító rendszer (HMKE) kiépítését tartalmazza.

 

A létesítmények nem tartalmaznak szórt azbesztet. A tervezéskor és a megvalósítás során is a környezetvédelmi és esélyegyenlőségi jogszabályokat maradéktalanul betartjuk. A beruházás nem kirekesztő egyetlen társadalmi csoport számára sem. A projekt eredményeként a létesítmény energiaigénye csökken és ennek következtében a ÜHG – kibocsátása csökken, a projekt környezetének ökológiai állapotára és a vizek állapotára kockázat nem lesz, valamint a klímakockázati tényezője nem lesz. A beavatkozások tervezésekor a technológia semlegesség irányadók. Pályázó vállalja a projekt 5 éves fenntartási kötelezettségét.

 

Várható eredmények:

A megújuló energiaforrásból előállított energiamennyiség (GJ/év) 248,4
A megújuló energiaforrásból előállított

energiamennyiség (PJ/év)

0,0002
Energiahatékonyság: A középületek éves primerenergia-fogyasztásának csökkenése 279 764,98
Energiahatékonysági fejlesztések által elért primer energia felhasználás csökkenés (GJ/év) 386,15
Energiahatékonysági fejlesztések által elért primer energia felhasználás csökkenés (PJ/év) 0,0004
Megújuló energiaforrások: A megújulóenergia termelés további kapacitása 0,06
Üvegházhatást okozó gázok csökkentése: az üvegházhatású gázok

becsült éves csökkenése

89,91
Városi területeken épített

vagy renovált köz- vagy

kereskedelmi épületek

(CO39)

2 212
Projekt tervezett befejezési dátuma: 2020. december 31.
Pályázati kiírás megnevezése: TOP-6.5.1-16-BC1-2017-00012